– Jeg hadde jo ikke noe annet å gjøre, enn å begynne på Karmøy Folkehøgskule

Snakk om å oppleve et RIKT år på Karmøy Folkehøgskule. Møt to elever som ble kjærester, fikk gode erfaringer, rike opplevelser og fant retning i forhold til utdannelse og yrkesvalg.

Det er jo litt av et eventyr. Helene Andersen Undebakke og Kasper Hammerstad vokste opp ikke langt fra hverandre på Østlandet og traff hverandre på en leirskole i sjetteklasse. Men de måtte til Karmøy Folkehøgskule for å bli skikkelig kjent, og bli kjærester.

– Jeg kjente han egentlig ikke, men med masse ukjente folk på Karmøy i starten, var han god å prate med. Kasper var så høflig, og jeg ble litt småforelsket. Jeg var nok litt dum som fortalte det til Mari. Hun var en ny, god venninne som gikk sammen med meg på Matglede og matopplevelse. Med list fikk hun oss til å kysse, og da var det gjort. Etter tre dager var vi allerede et par, sier Helene og titter smilende bort på kjæresten.

Hva? Fikk jeg ikke enerom?

Det var to kreative og kunstneriske elever som søkte seg til Karmøy.

– For min del, hadde jeg ikke noen planer om hva jeg skulle gjøre. Ett år på folkehøgskole hørtes bra ut, og jeg valgte Karmøy på grunn av det lå langt unna, og hadde linjen Søm og design. Dessverre ble det ikke nok søkere til denne linjen, og jeg valgte derfor å bytte å til Multisport, og Matglede og matopplevelser, sier Kasper.

Han søkte også om enerom, men havnet på rom med Magnus.

– Jeg var jo sikker på at jeg skulle være alene på rommet og ble veldig paff da plutselig Magnus stod i døren. Han ble like paff som meg, for han ønsket også å bo alene. Aldri har jeg bodd så tett på noen før, men det har vært en positiv erfaring. Faktisk har vi ikke hatt de store utfordringene. Vi har aldri kranglet, men snakket åpent sammen om gode og vanskelige ting.

Elsker å bake

Helene på sin side, elsket å bake før hun kom til Karmøy. Hun hadde litt erfaring fra bakeri, og bakte mye på fritiden.

– En gang fikk jeg bestilling på 200 makroner, og holdt på i tre døgn sammenhengende før jeg ble ferdig. Linjen Baker og konditor var grunnen til at jeg valgte Karmøy. Ikke ante jeg heller i starten at jeg måtte velge to linjer, men opplevde det bare positivt på at jeg kunne velge Matglede og matopplevelser.

Hun er takknemlig for tiden på Karmøy.

– Helt fra starten av fikk jeg mye ansvar, noe som var artig og inspirerende. Ekstra kjekt var det å teste ut nye oppskrifter og lage helt nye ting. «Dragon beard candy», sukkerspinn på norsk, var ekstra moro å lage helt fra bunnen av. Ja, dette året har virkelig gitt mersmak, og jeg satser nå selv på sikt å bli lærer innen konditoryrket. Kanskje jeg kommer tilbake til folkehøgskolen som lærer? Kanskje får jeg i gang mitt eget konditori?

I Matglede og matopplevelser lærte hun blant annet å lage god hverdagsmat, og mer innviklede retter.

– Læreren vår, Tone, har stor kompetanse innen faget, mye erfaring og var god med oss elever. Jeg hadde bodd alene i leilighet i to år før Karmøy, og det var utrolig artig å lage mat sammen med de andre i klassen.

Syr egne klær

Kasper på sin side, fikk ikke muligheten til å gå på Søm og Design, men fikk allikevel til å sy gjennom ett de mange valgfagene skolen tilbyr.

– Målet videre er helt klart å bli skredder. Og selv om jeg ikke fikk førstevalget mitt, har jeg hatt det utrolig moro. Turen med Multisport til Lanzarote var noe av det beste som har skjedd. På samme tid som vi gjorde kjente aktiviteter, ble jeg utfordret stadig vekk. Jeg vil spesielt huske den veldig gode stemningen på turen, og skolen generelt. For et så bra samhold hadde jeg ikke forventet, men satt stor pris på.

De to kjærestene satser alt på å holde på kjærligheten, og flytter gjerne sammen hvis de havner på skoler i samme område fra høsten av.

– Vi søker på skoler over hele landet for å oppfylle drømmene våre, slutter kjæresteparet.