– Vi er verdens mest sosiale heldiggriser

Sandra Svendsby fra 01-generasjonen, er sammen med sine jevnaldrende den mest uheldige ungdomsgenerasjonen i Norge på flere tiår? Alt på grunn av Covid-19. Men hell i uhell! Den positive oslojenta valgte å prioritere et år på folkehøgskole. Noe som har skapt mange lyspunkter under en mørk pandemi. 

Sandra Svendsby (20 år) fra Grorud i Oslo valgte å ta turen til Karmøy Folkehøgskule i fjor. Drømmen var å reise til Kina, Mongolia og Kenya, men den ble raskt rasert av Covid-19. 

– Min årgang har jo hatt maks uflaks det siste året. Russetiden ble jo nærmest bortkastet. Heldigvis var jeg blant de heldige som ikke brukte masse penger på russebuss og utstyr. Det «kjipeste» var at vi ikke fikk en ordentlig avslutning på videregående. Noen av klassekameratene vil det være veldig lenge til jeg ser igjen.  Flere av dem som valgte å studere ved høyskoler og universiteter, sitter i dag alene og ensomme på en hybel, og med undervisning via teams. Jeg er føler meg utrolig privilegert og heldig som valgte å ta et år folkehøyskole. Selv om de spennende reisene ikke ble noe av, er dette et av de fineste årene i livet mitt så langt. Fagene blir jo noe redusert når du ikke får reise til utlandet, men det sosiale har vært så verdifullt, og veid opp for alt det negative, sier Sandra Svendsby. 

Gav ikke opp reisen til Mongolia

Alt virket egentlig så positivt på høstparten, og elevene holdt motet oppe og trodde det kunne bli utenlandsreiser helt fram til høstferien. 

Mye moro, gode vennskap og masse varme kjennetegner et år på folkehøgskule. Her ser vi Sandra helt til venstre i bildet med gode venner (og kjæresten).

– Vi ble jo oppmuntret av en positiv trend, før alt snudde igjen. Selvsagt ble jeg skuffet når jeg forstod at vi ikke kom oss ut. Ikke at jeg ble overrasket, men trist var det. 

Juleverksted er moro. Det kan Sandra absolutt skrive under på.

Den positive eleven er elevrådsleder på skolen, og merker selvsagt at mange av elevene ble skuffet når reisene ble avlyst. Spesielt de som skulle reise langt, som til Kina, Sør-Amerika og Afrika. 

– På en måte var det positivt at så mange av elevene ble veldig skuffet når de måtte reise hjem en uke tidligere før jul, og fikk to uker ekstra ferie. De ville jo være på skolen. Vel tilbake etter juleferien, merket jeg at folk var veldig glade for å være tilbake. Selv om hele situasjonen er «kjip», har jeg ikke hørt en eneste elev som sier at de angrer på at de valgte året på Karmøy. Og det er nesten ingen som har sluttet. Vi har jo faktisk fått seks nye elever etter nyttår. Gjennom denne pandemien tror jeg de fleste har fått øynene opp for verdien av å ha gode venner. Det å bare gå en tur med en god venn er blitt veldig verdifullt for meg, sier Svendsby. 

Perfekt å velge to linjer

Fargerikt fellesskap – på folkehøgskolen kan du være deg selv, og trenger ikke å ta deg selv eller andre så veldig høytidelig.

Spennende reiser var grunnen til at Sandra havnet på Karmøy.

– Jeg ønsket fokus på bistand, og da passet Karmøy perfekt med to bistandslinjer. Valget falt på BRO Afrika, og det at du kunne velge to linjer gjorde valget enklere. Det å ri på hest i Mongolia virket jo også spennende, og jeg hadde nok angret hvis jeg ikke hadde valgt disse linjene. 

Gir alt for at elevene skal ha det bra

Eli Haaland er skolens inspektør, og har hatt et usedvanlig spesielt år med mye ekstra arbeid og stadig forandringer i såvel skolerute og timeplaner. Men med godt humør kommer en gjennom det meste.

Uten reisene har det blitt mange forandringer i fagopplegget ved skolen. Alt gjort for å gi elevene et givende år. Noe som har betydd mye ekstraarbeid for ledelsen og lærerne ved skolen. 

– Det har vært mange forandringer hele veien, og sene beskjeder fra nasjonale og lokale myndigheter. Mange elever har blitt irritert over dette, men forstår jo at de ansatte ved skolen gjør sitt beste. Jeg har fått inntrykk av at alle de ansatte satser 100 prosent for å gi oss et best mulig år. Innimellom kan det bli litt kjedelig, men det har vært masse, hyggelige aktiviteter gjennom hele dagen. Noe som har skapt en god og hyggelig stemning. 

Til tross for at utenlandsreisene ikke ble noe av, er det planlagt gode reisealternativer i påsken. I februar reiste de fleste linjene på koselige fjellturer, og senere blir det en eksotisk reise for alle elevene innover en av Norges nydelige fjorder. Stemningen vil derfor være på topp helt til skoleslutt på Karmøy. Og nok engang er det skapt et minneverdig og verdifullt skoleår for kjekke, norske ungdommer. Som forhåpentligvis går en positiv framtid, uten flere forstyrrelser av Covid-19.