– Oppfylte drømmen om Machu Picchu

Magnus Brendeløkken har virkelig satt spor etter seg på Karmøy Folkehøgskule. En varm og god person, som har tatt lederansvar, og blant annet fått på plass et nytt, kjekt treningsrom for elevene.

Magnus skrev dagbok under året sitt. Hvem vet, kanskje blir det gitt ut som bok en dag?

 

Omkring 2400 meter over havet ligger et av verdens største underverk, den gamle inkabyen Machu Picchu. Den lille klyngen med bygninger ligger nydelig til i fjellet over Urubambadalen i Peru. Og dette ikoniske stedet var mye av grunnen til at Magnus Brendeløkken (20 år) fra Asker valgte Karmøy Folkehøgskule.

– Jeg kikket grundig gjennom informasjonsboken om alle folkehøgskolene i Norge, og ble mest betatt av Karmøy. Her kunne du velge to linjer, noe som gjorde at jeg kunne oppfylle to av punktene på «bucketlisten» min. Nemlig å reise til Machu Piccu og det å ta dykkesertifikatet. Snakk om gull. På en ferie til Syden prøvde jeg for første gang å dykke, og det gav mersmak, sier Magnus Brendeløkken.

Han blir begeistret når han forteller om turen til Sør-Amerika.

– Først og fremst var turen helt fantastisk, vi opplevde å mye sammen. For meg har det vært utrolig lærerikt å få innblikk i bistandsarbeidet, og konflikter omkring i verden gjennom året på BRO. Det skal sies at det var veldig mange jenter på denne linjen, men det stoppet meg overhodet ikke. Det er jo flere gutter på skolen, og flere av dem er blitt gode venner.

Magiske opplevelser – under vann

På Friluftsliv Sjø, med fokus på dykking, kom Magnus tett på de andre elevene.

– Mine medelever var helt supre, var gode til å ta ansvar og snille. Når du er under vann, passer vi på hverandre, og blir knyttet sammen. Du er nærmest nødt å få gode venner her. Hvis du ser bort fra den tragiske drukningsulykken, var det mange magiske opplevelser. Turen til Kroatia, i BOL, tror nesten ikke jeg har vært vakrere sted. Spesielt under vann. Den artigste aktiveten var nok strømfisket. Hvor vi med et apparat fikk gitt elektrisk strøm i vannet, nærmest kunne plukke opp den sjokkerte ørreten. Å kjøre vannscooter hjemme på hytten til linjelæreren vår, Gunnar var dritkjekt.

Angrer på at han ikke tok gjenvalg

Fram til nyttår, var Magnus leder for elevrådet, en oppgave som gav mye glede og læring.

– Selvsagt var det noen tøffe utfordringer, men alt i alt var det for meg en veldig positiv opplevelse å være leder. Elevrådet er et veldig viktig styreorgan i folkehøgskolen, ikke minst i forhold til det sosiale. Det er mye arbeid å sette i gang kjekke aktiviteter, men det har absolutt vært verdt det. For meg har det vært positivt at rektor og lærere har vårt så positive til våre initiativ i elevrådet, tatt oss på alvor og støttet oss. I ettertid angrer jeg nesten på at jeg ikke tok gjenvalg etter nyttår, men det var viktig for meg å slippe andre til i det kjekke arbeidet.

Du treffer faktisk mange kjekker gutter på folkehøgskole. Magnus er her sammen med gode venner.

Når han skal oppsummere skoleåret sitt, blir han nesten litt «blant i øynene». Alle minne er for øvrig skrevet ned i en tykk dagbok, som har gitt han «heltestatus» hos de andre elevene.

– Året på Karmøy har betydd svært mye for meg. Utfordringene har stått i kø, men det har vært fantastisk å mestre dem alle. I utgangspunktet ville jeg ha enerom, men havnet så på rom med Kasper. I dag anser jeg han som en veldig god venn, og det har vært et privilegium å dele rom med ham. I folkehøgskolen kommer du så tett på folk, og jeg har lært meg å respektere og akseptere mangfoldet. Aldri før har jeg fått så gode venner som på Karmøy. Flere kvelder har jeg lest fra dagboken min til de andre elevene. Det ble vel litt over 212 håndskrevne sider og 66 timer med skriving. Hvis jeg får tid, blir det kanskje til at jeg lager en tekstbok av det. Som alle de andre elevene også kan få glede av.

Til høsten har han søkt på forskjellige universiteter, og sikter seg inn på å bli lærer.

¬- Ikke tro at jeg er helt sikker på veien videre. Nå satser jeg på grunnskolelærer, 5-10 trinn, men det er kun en start. Det er der interessen min ligger for øyeblikket, så får vi se hva det blir til, slutter Magnus Brendeløkken. En av mange fantastiske elever som har satt gode merker etter seg på Karmøy Folkehøgskole.

Magnus har satt gode merker etter seg på skolen, og i mange av sine medelever.