Nå er det ventelister på Karmøy Folkehøgskule

– rekord i antall elever som har tatt imot plass

– Den siste uken har vi fullt opp de seks siste plassene og har nå venteliste for de som ønsker skoleplass hos oss 2021/2022, sier rektor Jarle Nilsen. 

Med 110 elever er alle rom og senger fulle på Karmøy Folkehøgskule. Er du sent ute, men bestemt på å begynne, må du være rask med å sette deg opp på ventelisten som nå er opprettet.  

– Vi må helt tilbake til skolens 100 års jubileum i 2007 for å finne lignende elevtall. Da var det 106 elever, men nå har vi full kapasitet med 110 kjekke ungdommer. Erfaringsmessig kan noen falle av på grunn av forandringer i forhold til studie- og jobbmuligheter, men det åpner opp for de som står på ventelisten, sier rektor Jarle Nilsen. 

Rektor Jarle Nilsen har god grunn til å være i godt humør! Skolen blir helt full til høsten!

Folkehøyskolen seirer over Covid-19

De siste årene har det vært en jevn økning av søkere, og rektoren tror det er flere grunner til dette. 

– Med all usikkerheten i samfunnet grunnet Covid-19 tror jeg ungdommen har fått opp øynene for folkehøyskolen det siste året. Mange har blitt isolert og ser nok på skoleslaget som et trygt valg. Selv om vi har opplevd et amputert år med avlyste reiser, stadige forandringer og lengre ferier, har elevene taklet dette på beundringsverdig vis. Sosialt har de levd tilnærmet normalt, med gode venner rundt seg på alle kanter. Våre ansatte har også gjort en kjempeinnsats for å gi elevene et meningsfullt undervisnings- og aktivitetsopplegg, sier Nilsen. 

Rektoren er optimist når det gjelder mulighetene for reiser neste år. 

– Vi satser på jo på at elevene våre blir vaksinert tidlig på høsten, og har lagt opp alle utenlandsreisene til vårsemesteret 2022. Men hvem hadde trodd at Norge igjen skulle oppleve full nedstengning denne våren? Vi kan vel aldri helt vite hva som skjer i forhold til pandemien, men har valgt å være positive og planlegger skoleåret som vanlig. Skulle det bli utfordringer med reisemålene, vil vi gjøre vårt ytterste for å legge opp til gode alternativ. Dette siste året har vist oss at det beste stedet å være under en pandemi er i et beskyttet, positivt folkehøyskolemiljø. 

Suksess med nye linjer

Han tror også at skolen tiltrekker seg mange elever ved å tilby to forskjellige linjer. 

– Hos oss har kan du velge to av hele 17 forskjellige linjer og interessefelt. Du kan velge Baker og konditor, men også en linje med fokus på trening, Puls, noe som gir en god variasjon. Vi har også gjort suksess med våre nye linjer Backpack Explore Norge, Friluftsliv Sjø Færøyene og Fokus Europa. Med all usikkerheten med pandemien, er det en klar trend at mange søker på linjer med kortere reiser. På samme tid har vi opplevd suksess med å skifte reisen fra Kina til Japan på vår Fokus Asia linje. Det samme for øvrig med Puls, en linje med fokus på trening, hvor turen nå går til Thailand. Blir du fristet til å søke hos oss, må du være rask, for jeg regner med at ventelisten raskt kan bli lang. 

Karmøy – lett tilgjengelig for alle 

Han tror plasseringen på Vestlandet og Karmøy også har noe å si for mange av søkerne. 

– Karmøy er jo et kjent, historisk sted med et tidligere kongesete på Avaldsnes. Naturen er storslått og spesielt strendene på vestsiden av Karmøy er utrolig vakre. Rett ved skolen har vi også et stort idrettssenter med det meste av fasiliteter til forskjellige idretter som tennis, sport, beachvolleyball og svømming. Et treningssenter ligger like ved. Flyplassen, kun 15 minutter unna, har flere daglige avganger til Oslo og andre byer. Vi er heller ikke langt unna attraksjoner som Trolltunga og Prekestolen. 

Investerer millioner

Den positive framgangen gjør sitt til at styret for skolen satser på en storvøling. 

– Hovedbygget vårt med undervisningsfasiliteter og alle internatene vil få en kraftig oppgradering. Arbeidet med dette regner vi med starter opp etter skoleslutt neste år. Eller, egentlig har vi tyvstartet, med flere investeringer til kjøkkenet. Egen salatbar er innkjøpt, til stor begeistring for elevene, slutter rektor Jarle Nilsen fornøyd. Om vinteren ikke helt slipper taket på Karmøy i midten av april, med snøbyger og stormkast, skinner solen over skolen og framtiden. 

Karmøy Folkehøgskule er en av Norges eldste folkehøyskoler. Den ble etablert som fast skole på Eide i Kopervik i 1906, men har røttene sine tilbake til Amtskolen i Ryfylke som startet opp første november 1875. Kopervik er Karmøy Kommunes største by og administrasjonssenter, med cirka 12 000 innbyggere.