Mari kunne ikke koke vann, men valgte linjen Matglede og matopplevelser

Folkehøgskolen er for alle, til og med de som ikke kan koke vann. I dag kan Mari Follerås Myhre diske opp med de mest kulinariske retter, bare hun har tilgang til en god oppskrift.

Mari Follerås Myhre, ekte Oslojente fra Groruddalen, søkte på alle de frilynte folkehøgskolene, men valgte tilslutt Karmøy Folkehøgskule.

– Folkehøgskolen er en stor greie i min familie, og min kusine var elev på Karmøy for noen år siden. For min del ble linjen BRO Sør-Amerika utslagsgivende. Dette med bistand er veldig lurt å ha med seg videre i livet. Det å vise sympati og få et bredere verdensbilde. Positivt var det at du kunne velge to linjer. På den måten fikk jeg utfordre meg med å prøve noe helt nytt. Jeg var helt håpløs i forhold til å lage mat, kunne så vidt steke en ferdigpizza, og engang brant jeg opp en gryte med vann. Derfor søkte jeg på linjen matglede og matopplevelser, men angret lenge. Regnet jo med at de andre som søkte var veldig smarte og flinke, sier Mari smilende.

Men frykten for ikke å strekke til var grunnløs.

Her er gjengen som lagde årboken. Mari øverst til venstre!

– Det gikk jo sykt bra. Linjelæreren vår, Tone, er utrolig forståelsesfull, ser hver enkelt og klarer å motivere deg uansett om du er full av dårlig selvtillit. Hver gang jeg holdt på gi opp, motiverte hun og hjalp meg. Faktisk, i dag kan jeg lage hva som helst, bare jeg får en god oppskrift.

Sykt bra tur til Italia

Mari trekker også fram linjeturen som gikk til Italia.

– Du blir så sammensveiset på denne linjen, for vi gjør jo alt i lag. På denne turen kom vi enda tetter på hverandre, ble enda mer sammensveiset og lærte en haug. Selv om Tone mente det kanskje var litt lite innhold, lærte vi mye gjennom de daglige innkjøpene og matlagingen til eget bruk. Sykt bra! Favorittretten min er nå pestopasta med parmesan, noe jeg aldri kunne tenke meg å spise før, sier Mari.

Året på Karmøy Folkehøgskule skoleåret 2018/2019 ble en rik opplevelse for Mari.

– Jeg vil si at jeg har hatt et veldig flott år, som har inspirert meg til å bli mer selvstendig, finne meg selv og min vei videre i livet. Du kan tro jeg skapt mange gode relasjoner, med folk som jeg vanligvis ikke ville hengt med. Det er hyggelig å bo så tett innpå andre. Det er jo gode og dårlige stunder, men det gjør jo at du blir kjent med folk på et mye dypere nivå. Det har alltid vært noen å prate med, å henge sammen med. Ikke tro at jeg vil slippe de nye vennene mine, selv om de drar til forskjellige steder. Jeg vil gjøre mitt beste for å holde kontakten, sende «snapper» og møtes. Året mitt her har vært veldig rikt og betydd veldig mye for meg. Og du, jeg har lært meg å spille gitar, bare med å øve på rommet mitt.

Mari har fått venner for livet. Her på tur på Sicilia.

Veien videre har også Mari staket ut.

– I det massive arbeidet med årboken, hvor jeg satt opp til 10 timer i et strekk og jobbet, ble det klart for meg at det lureste jeg kan gjøre er å gå videre med utdannelse i forhold til media og kommunikasjon. Og jeg vil ta utdannelsen i Oslo. Før jeg reiste til Karmøy, var jeg lei de samme gatene i storbyen, men har kost meg her ved kysten. Men har nok funnet ut at jeg «lissom» passer best inn i hovedstaden allikevel, slutter Mari.