– Du får prøv så mye, sykt rart som du ikke har gjort før

Maria Kleivane har hatt et supert år på Karmøy Folkehøgskule. Hun er en fantastisk jente som har betydd mye positivt for miljøet på skolen og mener bestemt at folkehøgskole bør være obligatorisk for alle.

Maria Kleivane (21 år) ville lengst mulig bort, ville dykke, og falt øyeblikkelig for muligheten til å velge to forskjellige linjer på Karmøy Folkehøgskule. Dermed havnet hun på Karmøy skoleåret 2018/2019.

– Først undersøkte jeg hvilke skoler som hadde dykking. Selv om jeg er oppvokst ved vannet, er det noe jeg ikke hadde prøvd ut så mye før. Ekstra kult var det at du kunne velge to linjer på Karmøy. Multisport var en linje hvor vi gjorde mye spennende, på samme tid som den ikke var for «skummel».  At skolen lå langt hjemmefra var også en fordel, sier Maria Kleivane.

Åpenbaringen av en helt ny verden

Med dykkingen åpnet det seg en helt ny verden for sørlendingen.

– Vi startet med bassengdykk, hvor jeg fikk «dotter» i ørene og var noe skeptisk. Dyktige instruktører hjalp meg videre, selv om jeg fikk litt utfordringer med utligning av luft. Du kan gjerne si at før jeg visste ordet av det, hadde jeg vært nede på 18 meters dyp, før jeg i Kroatia tok «advanced» kurs og var nede på 30 meter. Raskt ble jeg hekta, det er «drittkult» og jeg vil gjerne fortsette å dykke. Verden under vann er helt spesiell og uvanlig. Noe ikke alle har sett. For meg å ligge helt stille, mens fisken svømmer – er en fredfull og stilig opplevelse. Utenom dykkingen har vi gjort mye annet, som windsurfing, vannsport, besøkt et fiskeoppdrett og fisket. All variasjonen har vært et stort pluss.

Henger høyt i Italia

På Multisport er variasjonen kanskje enda større enn på de andre linjene, hvor du får prøve ut mange nye aktiviteter.

– Multisport er gøy. Du får prøvd ut så mye, sykt rart som du aldri har gjort før. På samme tid som du kan bli bedre og utvikle deg i det du allerede har prøvd. Høydepunktene står i kø! Å klatre i Italia, på Via Farata var en luftig opplevelse. Hytteturen til Odda, med fokus på fjellklatring var «drittstilig».

Maria nederst til høyre har fått oppleve alt det gode Karmøy har å by på, sammen med andre kjekke ungdommer.

Spesielt i leirdueskyting imponerte Maria.

– Tenk, jeg vant. Selv om jeg aldri hadde gjort det før. Under prøveskytingen fikk vi 15 skudd, og jeg skjøt ned 8. I konkurransen etterpå traff jeg på 7 av 10 skudd. Flere av guttene hadde tatt jegerprøven, men kom bak meg. Jeg må jo være et naturtalent, sier Maria og ler godt.

Hun glemmer heller aldri linjeturen til Lanzarote.

– Det var helt nydelig! Så mange gode inntrykk og opplevelser. Så avslappende og herlig. Av alle ting, hadde vi en time i «areal reaction», med fokus på mental trening. Vi lå i hver vår hengekøye, hvor vi først slappet av i tærne, hælene og så videre. Jeg sovnet på forskjellige tidspunkt, men fikk nå forklart hva som hadde skjedd etterpå.

Folkehøgskole – må være obligatorisk

Gode opplevelser og gode vennskap – folkehøgskolen i et nøtteskall.

– Jeg kan ikke fatte at folk kan si at folkehøgskole ikke er noe for dem. Det skulle vært obligatorisk. Jeg har hatt det sykt bra dette året. Ja, jeg var utadvendt før jeg kom hit, men jeg har fått testet nye grenser og vokst som person. Flere av oss skal jo flytte for oss selv for videre studier, og folkehøgskulen er et bra trinn før vi flytter hjemmefra. Du får ferdige måltider, lærer deg å vaske klær, blir mer sosial og får venner for livet. Det er deilig å ha et år hvor du heller ikke trenger å tenke på karakterer og slikt.

Morsom, lett huskbar opplevelse:

– Det må være når Johanne krympet den fine ullgenseren sin, fra voksen til baby størrelse.